Wij, Frida Kahlo

 

Het verhaal

Het is de dag voor de avond van de opening van de eerste overzichtstentoonstelling van de Mexicaanse schilderes Frida Kahlo. Haar ziekte en de haast ondraaglijke pijnen kluisteren haar aan het bed.

Door de dialoog tussen Frida en haar alter ego Kahlo  krijgen we een beeld van de vrouw achter de beroemde kunstschilder Frida Kahlo.

Frida’s leven wordt volgens Kahlo beheerst door twee ongelukken. Het eerste is veroorzaakt door een bus. Het tweede door Diego met wie ze tweemaal getrouwd was. (De laatste maal ondermeer onder de conditie van zijn kant dat ze nooit meer het bed zouden delen.) In beide gevallen werd ze ‘vastgepind als een van je zeldzame vlinders in mooie glazen kastjes.’

Frida begint de moed om te leven te verliezen. Kahlo verzet zich tegen die houding. Naar aanleiding van de vraag of ze wel of niet naar de openingstentoonstelling gaan, ontstaat een keiharde confrontatie. Frida wil thuisblijven ‘schitteren door afwezigheid.’ Maar Kahlo wil gaan. Uiteindelijk …………….

In Wij, Frida Kahlo laten Kathleen Blockx en Iris Vandael de vrouw achter de bekende kunstenares zien. Twee gezichten, twee stemmen, één vrouw.  Frida gaat in dialoog met haar alter ego Kahlo. Ze praten over haar leven, haar zijn, haar kunst wat leidt tot spitse dialogen. Soms vertederend, soms confronterend en hartverscheurend. Viva la vida.

Cast: Kathleen Blockx en Iris Vandael

Auteur: Cocky van Bockhoven

Bewerking tekst: Kathleen Blockx, Hans Pauwels

Regie: Hans Pauwels

 

Vrijdag 1 februari 2019, 20u15

Zaterdag 2 februari 2019, 20u15

 

 

PUUR!

 

Het verhaal

Het zoontje van een stel (van wie de namen nooit genoemd worden) sterft nadat hij uit het raam van een appartement is geklommen. De vader lijkt het verlies redelijk goed te kunnen verwerken, maar de moeder kan niet omgaan met haar verdriet en belandt als snel in het ziekenhuis. Gezien zijn achtergrond als therapeut denkt de man haar echter beter te kunnen behandelen en haalt haar weg uit het ziekenhuis. In zijn zoektocht naar de oorsprong van de angsten van zijn vrouw, neemt hij haar mee naar Eden, een plek in het bos aar ze het afgelopen jaar met haar zoontje heeft doorgebracht in een soort hut. Hoe langer ze samen in het bos blijven, hoe hoger de spanning tussen de twee oploopt en hoe sterker de primordiale gevoelens van lust en en woede hen overnemen.

 

Cast: Iris Vandael en Hans Pauwels

Auteur: Naar Lars Von Trier

Bewerking tekst: Hans Pauwels

Regie: Hans Pauwels

 

voor jaar 2020